fbpx
035 72 00 600 Mail ons!

FSC papier, Paperwise en andere duurzame papiersoorten

Bij de Toekomst houden we van de natuur en dat laten we graag zien. We werken o.a. met FSC papier, Paperwise en andere duurzame papiersoorten en materialen. Ons papier is 100% gerecycled! We laten je graag kennismaken met een aantal papiersoorten waar ons groene hart sneller van gaat kloppen.

Het zijn niet alleen milieuvriendelijke papiersoorten. Ze hebben ook een verhaal, een bijzondere uitstraling en zorgen ervoor dat jouw drukwerk opvalt.

recycle paper dT

Gerecycled papier

Bij de Toekomst maken we gebruik van gerecycled papier van o.a. Balancepure en Nautilus.
Bij gerecycled papier wordt bestaand (oud) papier met water vermengd en worden vervuilingen en inkt uit het papier gehaald. Als dat gebeurd is wordt het papier verwerkt tot ‘nieuw’ papier. Het recyclen van papier biedt diverse voordelen zoals het reduceren van het energie- en waterverbruik, een vermindering in het aantal gekapte bomen en een lagere CO2-uitstoot.

Helaas kan gerecycled papier niet eindeloos gerecycled worden. De vezels uit oud papier gaan maximaal 7 keer mee. Tijdens het recyclingproces verliezen deze papiervezels een deel van hun sterkte en worden ze steeds korter. Daarom worden er steeds nieuwe lange houtvezels toegevoegd aan de oude vezels. Deze nieuwe houtvezels zijn afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

FSC papier

We kiezen voor het behoud van bossen en gebruiken we FSC papier voor ons print- en drukwerk. Papier wordt gemaakt van hout: milieuvriendelijk en één van de weinige hernieuwbare grondstoffen. Het is dan ook van belang om goed met onze bossen om te gaan zodat we eeuwig gebruik kunnen blijven maken van hout en papier. Door gebruik te maken van FSC papier dragen we bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Het FSC keurmerk staat voor verantwoord hout en papier. Wij zijn dan ook trots het FSC-label op ons drukwerk te plaatsen.

Meer informatie vind je op de website van FSC.

FSC papier - de Toekomst

Papier gemaakt van landbouwafval

Paperwise is een papiersoort dat volledig gemaakt wordt van bladeren en stengels die overblijven van de oogst. (Boomvrij). Bij de verwerking van gewassen als rijst, tarwe, gerst, koren, mais, hennep en suikerriet blijft maar liefst 80% van de plant (in de vorm van stengels en bladeren) over als reststof, dit noemen wij landbouwafval. Het grootste deel van dit afval wordt momenteel verbrand waardoor waardevolle grondstoffen verloren gaan en er milieuvervuiling naar bodem en lucht ontstaat (te hoge as concentraties en smogvorming).

Paperwise benut dit landbouwafval door het in te zetten als grondstof voor papier en karton. Dit heeft niet alleen een milieu-impact. (47% lager dan papier van bomen en 29% lager dan recycled papier), het heeft ook een sociaal impact. Waar landbouwafval normaal waardeloos is voor de boeren in India en Zuid Amerika (productielocaties PaperWise) en daarom verbrand wordt, vormt het door PaperWise een inkomstenbron. Daar waar kleinschalige arme boeren normaliter enkel voor 20% van de plant (het voedsel) inkomsten krijgen, ontvangen zij nu ook inkomsten voor de 80% (landbouwafval) van de plant. Mede door PaperWise kunnen de fabrieken in India en Zuid Amerika investeren in lokale projecten op het gebied van scholing, gezondheidszorg en infrastructuur, waar het fabricageproces gericht is op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie.

Meer informatie vind je op de website van PaperWise.

Papier gemaakt van afvalresten van steen

Een andere boomvrije papiersoort is stone paper. Deze papiersoort bestaat voor 80% uit steen in plaats van boomvezels. Steen wordt gemalen tot poeder (Calcium Carbonaat) en wordt vermengd met 20% gerecycled HDPE (een schone kunststof bestaande uit koolstof en waterstof). Een groot voordeel van Stone paper is de hoge scheurweerstand en het feit dat het materiaal watervast is. Dit maakt het materiaal geschikt voor grafische producten die lang mee moeten gaan of buiten worden gebruikt. Denk aan fiets- of wandelkaarten, posters, maar ook aan notitieboekjes. Kop koffie of thee erover? Geen probleem, afvegen met een droge doek en er is niets aan de hand.

De footprint van stone paper is 67% lager dan pulp papier. Het materiaal wordt geproduceerd zonder gebruik te maken van water, gif of bleekmiddelen. Ter vergelijking: bij de productie van 1 ton pulp papier wordt 2700 liter water gebruikt, bij stone paper is dat 0. Ook is stone paper KIWA gecertificeerd en heeft het een C2C-zilver certificaat.

Meer informatie vind je op de website van Stone Paper.

KIWA en C2C-zilver certificaat - Stone Paper

Papier gemaakt olifantsgras

Vibers is een papiersoort gemaakt van olifantsgras dat groeit op braakliggende terreinen in Nederland. Olifantsgras is een snelgroeiend gewas dat grote hoeveelheden CO2 opneemt (4x meer dan bomen). Leuk om te weten: het wordt geheel in Nederland verbouwd en geproduceerd. Vibers is niet alleen een papiersoort dat gebruikt kan worden voor grafische producties als notebooks, visitekaartjes, enveloppen, briefpapier etc. Het is ook een alternatief voor slechte fossiele brandstoffen als olie. Hierdoor wordt Vibers ook veel gebruikt voor alternatieven voor plastic.

Meer informatie vind je op de website van Vibers.

 

Contact

Wil je meer weten over ons aanbod of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via 035 72 00 600 of maak gebruik van het contactformulier.

Vul onderstaand contactformulier in en
vraag direct een offerte aan!